ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ 100 ГОДИНА РАДА ШКОЛЕ У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ЗГРАДИ ШКОЛА ЈЕ ИЗДАЛА МОНОГРАФИЈУ

ШКОЛА ЈЕ ОКТОБРА 2005. ГОДИНЕ ПРОСЛАВИЛА 100 ГОДИНА РАДА ШКОЛЕ У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ЗГРАДИ

ШКОЛА ЈЕ ОКТОБРА 2005. ГОДИНЕ ПРОСЛАВИЛА 100 ГОДИНА РАДА ШКОЛЕ У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ЗГРАДИ

                                                            Посета српском манастиру  у Румунији

             Оснивање Манастира Кусића предање везује још  за Светог Саву. Међутим, тачних података нема али се поуздано зна да је Манастир Кусић постојао у 16.-ом веку.

            Манастир Кусић је у току свог више вековног постојања много пута рушен и спаљиван, обнављан и припајан. Некада је припадао самом селу Кусићу које се налази на обронцима Карпата надомак Беле Цркве. По селу Кусићу је манастир и добио име. Данас је Манастир Кусић у Румунији и припада Манастиру Златица. Манастир и село одваја државна граница и река Нера.

           Крајем прошлог и почетком овог века поново се кренуло са обновом пропалог српског манастира. Обновљена је спољашност и уређена његова унутрашњост. Свој допринос пожелели су да дају директор школе Бранислав Арашков и чланови колектива основне школе „Мара Јанковић“ из Кусића. У уторак, 21. септембра 2010. године, на дан славе Манастира Кусића - Рођење Пресвете Богородице (Мала Госпојина), присутни чланови колектива и директор, поклонили су Манастиру икону Светог Саве - уље на платну, коју је насликао наставник ликовне културе Јоца Стојановић. У Манастиру Кусићу је тог дана у присуству многобројних верника из Србије и Румуније литургију вршио владика будимски  господин Лукијан са православним свештенством из околних српских села у Румунији.

     Након завршетка службе у Манастиру Кусићу, чланови колектива основне школе „Мара Јанковић“ из Кусића су обишли још два српска манастира уз реку Неру  која су остала у Румунији а то су Манастир Златица и Манастир Базијаш.

                                                                                                                  Снежана Влајковац

 

 

 

ФОТОГРАФИЈЕ

ПОСЕТЕ СРПСКИМ МАНАСТИРИМА У Р. РУМУНИЈИ

 

Манастир "Кусић"